Väliaikaisesti alennetut arvonlisäverot normaaleiksi Saksan osalta

Amazon.de on yksi suomalaisten suosimia ulkomaalaisia verkkokauppoja, ja toki Saksasta tilataan paljon tavaraa muidenkin verkkokauppojen osalta. Viime vuonna koronapandemian vuoksi monet EU-maat laskivat väliaikaisesti arvonlisäverojaan. Saksassa ns. normaalikantaa laskettiin kaksi prosenttia, 19%:sta 17 prosenttiin.

Verkkokauppojen arvonlisäveron osalta on kuitenkin huomioitava niin sanottu VAT Threshold eli ALV-kynnys. Tämä kynnys eroaa jäsenmaittain, Suomessa se on 35 000€ Tämä tarkoittaa että jos yksittäinen kauppias myy tämän ylittävällä summalla tavaraa Suomeen vuosittain, on yrityksen rekisteröidyttävä alv-velvolliseksi myös Suomessa.

Niinpä veron määrä voi muuttua kohdemaasta ja myyjästä riippuen. Amazonin kohdalla vielä erityistilanteen muodostaa se että kyseessä on sekä verkkokauppa että alusta toisille pienemmille verkkokauppiaille. Niinpä lopullinen hinta voi riippua siitä kuka tarkkaan ottaen ostoksessa on myyjä.

Erilaisten alv-kantojen vaikutusta hintaan voi testailla alv-laskurin avulla. Varsinkin kallimmaanpuoleisessa elektroniikassa ero tuntuva. Lasketaan esimerkiksi alv. 0% 1000€ hintaiselle puhelimelle veron osuus päälle: 190€ vs. 240€ eli 50€ säästö.