Brexitin vaikutus UK verkkokaupoista tilaamiseen

Brexitin vaikutukset astuivat pitkällisten neuvotteluiden ja siirtymäkauden jälkeen voimaan vuoden 2021 alussa. Nyt Yhdistynyt Kuningaskunta on siis myös käytännössä EU:n ulkopuolella, muun muassa verkkokaupan näkökulmasta.

Iso-Britannia on ollut suomalaisille yksityishenkilöille toiseksi suosituin tilausmaa Saksan jälkeen. Maasta on tilattu paljon muun muassa urheiluvälineitä, kosmetiikkaa ja vaatteita.

Nyt yli 22 euron tilauksia koskee 24% arvonlisävero. Arvokkaammissa tilauksissa tulevat kuvaan myös tullimaksut. Raja on 150 euroa, ja tulleja peritään mikäli tuote on valmistettu Euroopan Unionin tai Iso-Britannian ulkopuolella. Käytännössä siis esimerkiksi suurinta osaa vaatteista tai elektroniikasta joiden valmistus on keskittynyt Aasiaan. Tullimaksun määrä riippuu tavaran tullinimikkeestä. Huomioi että myös tullimaksun osuus on alvillista, eli laskelma on alv * (hinta+tulli).

Tärkeää on huomata että ratkaisevaa on tavaran lähetysmaa, ei verkkosivuston kotimaa. Niinpä osa suositummista brittiläisistä verkkokaupoista on perustanut varastoja/logistiikkatoimintoja mantereen puolelle. Näistä tilatessa ylimääräisiä kuluja ei tule. Monet näyttäisivät myös huomioineen eurooppalaisasiakkaat lisäämällä sivuilleen infopaketin aiheesta.

Oman poikkeuksensa muodostavat Pohjois-Irlannista tehtävät tilaukset. Erosopimuksen mukaisesti Pohjois-Irlantia kohdellaan tullilainsäädännön näkökulmasta EU-maana. Arvonlisävero riippuu kohdemaahan suuntautuvan myynnin määrästä.